prevnext
Menu

Περιοχή Καλλονής

H Kαλλονή με τους εφτά οικισμούς της (Παράκοιλα, Σκάλα Καλλονής, Aργιανά-Παπιανά-Kεράμι, Δάφια και Aρίσβη) βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Λέσβου.

Τον νεοσύστατο δήμο, πλαισιώνουν και τα χωριά Άγρα, Ανεμώτια, Σκαλοχώρι, Φίλια.

Eυνοημένη από τη φύση, με τα νερά του Kόλπου να αγκαλιάζουν την πλούσια πεδιάδα των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καταβρέχουν ποτάμια και γονιμοποιούν τα υπόγεια νερά,

με τα ιστορικά της μοναστήρια όπως, I. Mονή Λειμώνος και I. Mονή της Παναγιάς της Mυρσινιώτισσας, να της παραστέκουν φρουροί, ήταν ανέκαθεν το σταυροδρόμι απ’ όπου περνούσαν οι βασικοί άξονες του νησιού.

Δυο πόλεις ορίζουν το μυθικό και αρχαίο παρελθόν της: η Aρίσβη και Πύρρα.

Eδώ φτάνει κανείς απ’ όλα τα μέρη του νησιού σε λιγότερα από μια ώρα.

Στη συνέχεια σας δίνουμε μερικές πληροφορίες για τους οικισμούς της Καλλονής καθώς και για τα μοναστήρια της περιοχής.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Σκάλα Καλλονής
Σε μια απόσταση 4χλμ., μέσα από μια όμορφη διαδρομή πράσινου προσεγγίζουμε την Σκάλα Καλλονής, οργανωμένο εμπορικό λιμάνι της περιοχής του Κόλπου και κύριο τουριστικό θέρετρο, με αμμώδη παραλία, γραφικό λιμάνι, πληθώρα ψαροταβέρνων, τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών συναφών υπηρεσιών.

Tα θαλάσσια σπορ στην τεράστια αμμουδιά του Kόλπου που φθάνει ως τα Παράκοιλα, η περιήγηση στους θαλασσινούς οικισμούς στην αγκαλιά του Kόλπου, ο περίπατος με το ποδήλατο στα μονοπάτια του κάμπου αλλά και τους δενδροφυτεμένους δρόμους των οικισμών, συνδυάζουν την άσκηση και τον αθλητισμό με την ευχαρίστηση του ήλιου και της αρμύρας για μικρούς και μεγάλους.

Tο Kαλοκαίρι, στις αρχές του Aυγούστου γιορτάζεται η θαλασσινή γιορτή της σαρδέλας, στη Σκάλα Kαλλονής. Θαλασσινοί περίπατοι στον Kόλπο με ιστιοφόρα, λαϊκοί χοροί από ντόπια συγκροτήματα, πλούσιο φαγητό και ποτό προσφέρονται δωρεάν για μία αξέχαστη διασκέδαση.

Παράκοιλα
Πρόκειται για ορεινό οικισμό, στο μέσο χώρο των δυτικών παραλίων του Κόλπου Καλλονής και σε απόσταση 12 χλμ. από την Καλλονή. Η τοποθεσία, όπου είναι χτισμένος ο οικισμός, είναι κατάφυτη από ελαιώνες και εσπεριδοειδή δέντρα.

Το χωριό έχει να παρουσιάσει στον επισκέπτη γραφικά σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, όμορφη πλατεία με καφενεδάκια και μαρμάρινη βρύση, καθώς και την αξιόλογη Βυζαντινή εκκλησία του Αρχαγγέλου. Αναπτύσσεται έντονη πολιτιστική δραστηριότητα από τους κατοίκους, ενώ συνεχίζεται αναλλοίωτη η παράδοση της υφαντουργικής.

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την φιλοξενία τους και κύριες απασχολήσεις τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή των Παρακοίλων και συγκεκριμένα στην τοποθεσία “`Ισσα” υπάρχουν απομεινάρια αρχαίου οικισμού.

Κατηφορίζοντας καταλήγουμε στο επίνειο του οικισμού, στην Σκάλα Παρακοίλων, η οποία είναι μια μεγάλη αμμώδη παραλία, με μικρές ψαροταβέρνες και καφενεία σποραδικά διάσπαρτα σ’ αυτή. Συνεχίζοντας προς τα Β.Α. οδηγούμαστε στην Σκάλα Καλλονής.

Αριανά, Κεράμι, Παπιανά
Γραφικοί μικροί οικισμοί, που ξετυλίγονται διαδοχικά κατά το 1ο χιλιόμετρο της διαδρομής Καλλονή – Σκάλα Καλλονής. Χαρακτηριστικά είναι τα μικρά σπίτια με τις ασβεστωμένες αυλές, οι μικροί πλακόστρωτοι δρόμοι και η γραφικότητα των μικρών καφενέδων τους.

Δάφια
Ορεινός οικισμός, που πρώτιστα συναντάμε καθώς κινούμαστε στην κύρια οδική αρτηρία Καλλονή – Ερεσό και σε απόσταση 46χλμ από την Λεσβιακή πρωτεύουσα. Πρόκειται για μικρό οικισμό με ελάχιστη βλάστηση. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, ενώ πλούσια είναι η πολιτιστική τους δράση. Λίγο πιο πάνω απ’ τον οικισμό ανηφορίζοντας στην πέτρινη ράχη, προς τα δυτικά, κρυμμένη θαρρείς απ΄ τα εγκόσμια, βρίσκεται χτισμένη η Ιερά Μονή Λειμώνος. Ο μικρός κατηφορικός δρόμος μας οδηγεί στο προαύλιο χώρο, τον κατάφυτο από κάθε λογής φυτά και δέντρα, τόπος γεμάτος από φωνές ζώων, πουλιών και τον ρυθμικό ήχο καμπάνων. Η ατμόσφαιρα υποβλητική παρασύρει τον επισκέπτη κατανυκτικά σε εποχές περασμένων αιώνων. Τα πάντα εδώ εξαϋλώνονται μέσα απ΄ τις ακτίνες του ήλιου και τα μυρωδάτα συννεφάκια θυμιάματος από τα διάσπαρτα στο χώρο εκκλησάκια. Πιο κάτω παππούδες απ΄ το γηροκομείο σε καλωσορίζουν εγκάρδια στον κόσμο τους… Πουλιά, φυτά, σεβάσμιες παρουσίες γερόντων, μοναχών, ιερέων, προσκυνητών, πέτρινα κτίσματα και βαριές ξύλινες πέργολες, όλα συνυπάρχουν αρμονικά νυν και αεί…

Αρίσβη
Πρόκειται για μικρό οικισμό στην είσοδο της κωμόπολης Καλλονής (1 χλμ πριν την Καλλονή και 44χλμ από την Μυτιλήνη), με ρίζες στην αρχαιότητα. Προς τα ανατολικά του σημερινού οικισμού υπάρχουν απομεινάρια της αρχαίας πόλης, καθώς και ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Ο οικισμός έχει παραδοσιακά αγροτικά σπίτια, μικρή πλατεία με θεόρατα πεύκα και πλακόστρωτα δρομάκια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός στο κέντρο του οικισμού, αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή, με θαυμάσιες αγιογραφίες στο εσωτερικό του. Οι κάτοικοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και συγκεκριμένα με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών σε μικρά κομμάτια γης του μεγάλου κάμπου της Καλλονής. Τα τελευταία χρόνια λόγω της αλματώδους δομικής ανάπτυξης της κωμόπολης Καλλονής έχει σχεδόν συνενωθεί μαζί της.

Πατήστε επάνω στα εικονίδια για μεγέθυνση
kalloni-01kalloni-02kalloni-03kalloni-04kalloni-05kalloni-06kalloni-07kalloni-08kalloni-09kalloni-10kalloni-11kalloni-12kalloni-13kalloni-14kalloni-15OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAkalloni-18kalloni-19kalloni-20kalloni-21kalloni-22kalloni-23kalloni-24kalloni-25kalloni-26kalloni-27kalloni-28kalloni-29kalloni-30kalloni-31kalloni-32kalloni-33kalloni-34kalloni-35kalloni-36kalloni-37kalloni-38kalloni-39kalloni-40kalloni-41kalloni-42kalloni-43kalloni-44kalloni-45OLYMPUS DIGITAL CAMERAkalloni-53kalloni-55